Stolperstein Theo Talboo
Theo (1888) en Sara Talboo-Lafeber (1894-1956) kwamen in 1940 in Oegsteest wonen. Talboo was sinds 1937 met pensioen. Hij had gewerkt voor de Marine Stoomvaart Dienst en was nu vertegenwoordiger van de Fa. Molijn uit Rotterdam. Met vrienden en kennissen zetten zij een kleine organisatie op voor ondergedoken Joden. Ondanks dit gevaarlijke werk kregen zij genoeg bekendheid in Oegstgeest en Leiden. Verschillende medewerkers waren betrokken bij diverse illegale activiteiten. Zo werd meegewerkt aan de overval op het distributiekantoor van Oegstgeest op 9 november 1943. In de loop van 1944 werden er in toenemende mate niet-Joodse onderduikers verzorgd. Verzetstrijders, de heer en mevrouw Talboo door Ineke Jansen-Jonker in een uitgave van het Historisch
Om nog steeds onbekende redenen werd Talboo op 19 januari 1945 door de Feldgendarmerie (de Duitse militaire politie) gearresteerd. Tegelijkertijd werden ook de Oegstgeestenaren Jacob Key en Reinier en Jobje van Kampenhout en nog enkele andere personen opgepakt. Talboo en Key werden op 8 maart 1945 gefusilleerd op de Leusderheide (Kamp Amersfoort) als vergelding voor de aanslag op de chef van de Duitse politie H.A. Rauter.
Over het leven van het echtpaar Talboo is een artikel verschenen onder de titel
Verzetstrijders, de heer en mevrouw Talboo door Ineke Jansen-Jonker in een uitgave van het Historisch Genootschap ‘Warmelda’.
Deze stolperstein is geadopteerd door de Stichting Veteranen Oegstgeest
(SVO).
Op maandag 23 september jl. –om 12.15 uur- verzamelden zich zo’n 50 personen
bij de woning aan de Prinsenlaan nummer 3 in Oegstgeest waar de Stolperstein van Theo Talboo geplaatst zou worden. De heren Willem van den Houten en Bert Hermans waren namens SVO hierbij aanwezig.
De achterkleinzoon van Theo Talboo houdt een korte speech.
Mevrouw van Tongeren heette de aanwezigen bij deze plechtigheid hartelijk
welkom en bedankte ook de SVO-vertegenwoordiging voor het sponseren van deze
steen. Ook de achterkleinzoon van de heer Talboo sprak een dankwoord, waarna
een minuut stilte werd gehouden. Aansluitend vroeg mevrouw van Tongeren of de
SVO-delegatie het eerbewijs voor de heer Talboo wilden brengen, een verzoek
waaraan door de heren Hermans en van den Houten werd voldaan.
**Bron: Herdenken en Vieren Oegstgeest (klik hier)